sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Animato:"Suomalainen Animaatio maailmankartalle"

Animaatio on varmasti tuleva suomalainen menestystarina peliteollisuuden rinnalle.

Pitänee hieman harjoitella.

Sattumoisin aloin kiinnostua genrestä ja huomasin, että animaatioiden tekeminen kotikoneellakin onnistuu nerokkaiden ohjelmistojen avulla. Kumminkin harratepohjalle kaupalliset versioit kokeiluun olivat tyyriitä.

Onneksi löytyi juuri kokeiluversioon tullut ilmainen Synfig studio, jossa oli haluamani toiminnot.

Aluksi koetinko. settiä macissä, mutta tuppas kaatumaan. Linux käyttöön olis siis tutustuttava lisää. Onneksi internetin ihmeellisessä maailma ohjeita videoita rautalankamalleja ongelmaan kuin ongelmaan löytyy.

Kaikki Linux säädöt ja monta eri uutta ohjelmaa asennettu. Ohjelmistojen asennus Linuxissa on muutamia poikkeuksia lukuunottamat plug and play.

Muutama päivä meni animaatio perusteiden opiskeluuun trial and erro menetelmällä. Vanhasta muistista piti kaivaa miten vektorigrafiikkaa luodaan. Gradientit eivät toimineet halutulla tavalla. Onneksi Inkspace antoi anteeksi paljon ja sain luotua jonkinlaisen Animato-hahmon.

Hahmon luomisessa pitäisi ajatella alusta asti, mitä osaa tule liikuttamaan ja miten se liikkuu. Jokainen silmäripsestä varpaaseen kannattaa rakentaa eri layereille liikuttamisen helpottamiseksi.

Hyvä youtube video, jossa 2h tunnissa saa aikahyvän pohjan tietokoneavusteisen animaation rakentelusta. https://www.youtube.com/watch?v=h8aC6YYlwjE

Sain kuin sainkin monen "kahvia ja tupakkia"-jakson jälkeen hahmon liikkumaan. Aluksi ja edelleen pienet yksityiskohdat ei mene ihan kuin strömsöössä. Kuten esimerkissä huomataan käsiluun ohenemisella. Paljon on opittavaa ja hienoja mahdollisuuksia. Koetan joskus tehdä ihan perus piirtämällä jonkun animaation vertailun vuoksi, jotta tiedän kumpi olisi minun tapani.

Ääni maailman lisäys. Ei ollut suoraan mikillä äänitettäväksi päälle. Olisin toivonut. Piti ladata pari ohjelmaa ja sitten ta-daa hahmo ja ääni samassa kuvassa Synfig:n sisällä.

"No, sitten oli valmista"-ajattelin. Mistähän tän saa videoksi. Render - uusi sana ilmestyi ilmoille. Taas googletusta ja uuden oppimista. Render tarkoittaa, että animaatiosta muodostetaan jokainen filminruutu.
Kovalevylle ilmestyi 120 png-päätteistä kuvaa. OKEI. Mitäs sitten?

KVG: tarvii jotain ohjelmia niiden yhdistämiseen OK tai puukota hieman Synfigiä.
Simppelein ohje, joka ei olisi heti tullut mieleen oli:"muuta tallennuksesi .avi päätteeksi"  - JA se toimi.

Kuva liikkui nätisti VLC:ssä. Mutta - ei ääntä. Apuja hakemaan taas.
Eipä löytynyt graafita liittymää, joten eikun Terminaalihoitoon. 
Monien errorien jälkeen päädyin tähän komentoriviin
~/aivomato/animato $ avconv -r 24 -i render/testvoice.%04d.png -i soumi.mp3  -c copy testaa.mp4









Kaiken tämän mielenkiinnon jälkeen pyydän sinua antamaan äänesi Ylekipinässä. Tavoitteeni on Suomeen uusi työllistävä ala peliteollisuuden rinnalle. Tarvitsen apuasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti